Ting at beskue ved falsk fotodokumentation

I gamle dage var sådan noget som forfalsket fotodokumentation noget, som der kunne være med til at redde liv, når for eksempel jøderne skulle smugles ud af lande, hvor de var forfulgt af nazister under Anden verdenskrig.

Men ligeledes forsøgte nazistiske forbrydere også at undslippe retsforfølgelse efter krigen ved at få lavet falske pas med forfalskede fotos til, så de kunne stikke af til et land, hvor de ikke kunne udleveres fra.

Det krævede en hel del at kunne lave de falske dokumenter, når man tænker på, hvad de havde af udstyr dengang, og fotografierne var som regel ægte nok, fordi der ikke var andet at gøre med forfalskningsmetoder dengang, og det hjalp jo også, at man kunne se, hvem der var på billedet, og det stemte overens.

Men nu om dage har man bedre teknikker til at forfalske den slags, og det bliver stadig sværere og sværere at aflure den slags.

Kig nøje efter ved fotodokumentationen

Så vi kigger her bort fra, om der følger nogle dokumenter med til det forfalskede billede, selvom det bestemt også er noget, som man skal kigge efter, hvis man har mistanke om, at billederne er falske – for hvis dokumentet er det, så er billedet det nok også.

Man har computerprogrammer, som man kan bruge til at forfalske, hvem man har på billedet, hvor man kan tilføje alt fra briller til en anden kulør på huden.

Men nogle gange kan det gå stærkt med at lave den slags, så man bør se efter, om der måske er nogle uoverensstemmelser disse steder.

Det kan netop være sådan noget med, at brillerne ikke sidder helt op til ørene, og hvis kuløren er anderledes ét sted, så bør den jo også være det over hele ansigtet; så hvis den afviger et sted markant, så er det et godt tegn på, at der her er tale om en forfalskning.