Man kan placere en dør i en port

30 juni 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

Skal man bruge et lidt andet sprog, så kan man også teknisk set sige, at man sætter en dør i en større dør, for det er jo vitterligt det, som man gør.

Det kan sammenlignes med en kattelem til mennesker, men døren fungerer her bare som en almindelig dør og ikke en lem.

Sådan en dør i en dør – eller port – ser man sjældent i almindelige husstande, men det kan ses på gamle bygninger, borge og lignende, hvor man har en gammeldags port eller flere af slagsen i samme bygning.

Den port kan være bevaringsværdig sammen med resten af bygningen, så man må ikke fjerne den, eller også synes man ganske enkelt bare, at det er for besværligt at skulle åbne den hver gang, man skal ud og ind.

Det er jo ikke hver gang, at der skal hestevogne, biler og andet igennem den.

Dörrar

Med den dør kommer man nemmere gennem porten

Selve døren kan gå helt ned til bunden af porten, eller der kan være en lille karm forneden, som døren næsten hviler mod, og det er så et trin, man skal over, når man skal gennem døren.

Sjældent ser man, at døren går lige så langt op, som porten er høj, for døren skal blot eksistere som en dør for sig, så man kunne næsten tage den ud af porten og placere den i et hus som en selvstændig dør.

Døren åbner også på en almindelig måde, så det er ikke fordi, man skal have en bjælke af eller fjerne en kæde for at kunne bruge den.

Som regel har døren samme farve og ornamentering som resten af porten, da det giver det flotteste helhedsindtryk, men den kan også stå i skærende kontrast til resten af porten, så den er nemmere at finde for nye personer, der skal gennem den port.

Flere Nyheder